fredag den 10. februar 2017

Tegne i sneen

Nu starter vinterferien, og der ligger sne!!! Det kalder jo på at tegne på en helt ny måde: Tegne i sneen.

I ugens løb har mine billedskolehold tegnet vinterhaver og afskyelige snemænd ude under åben himmel.

For at skåne miljøet, har vi brugt frugtfarve fortyndet med vand. Jeg hælder en flaske frugtfarve over i en halvliters flaske og fylder op med vand. Derefter hælder jeg den fortyndede frugtfarve i små plastikflasker som har en lille tud. Til mine hold på 13-15 elever har jeg brugt 4 flasker frugtfarve pr. hold - svarende til 2 liter fortyndet farve. Vores "tud-flasker" er små og købt hos Creativ Company.

Det lille, overskuelige projekt lægger op til samtaler om land-art og flygtigheden i værker af den karakter.

Når man tegner i sneen, kan man arbejde både i lille og stor skala.

Rigtig god fornøjelse!  







  

onsdag den 8. februar 2017

Mini-trofæer


Trofæer er topmoderne, og her på bloggen kan du se et eksempel på hvordan vi arbejdede med store trofæer i Hinnerup Billedskole i juni: http://linefroeslev.blogspot.dk/2016/08/jagten-pa-trofer.html
Men bittesmå trofæer er altså bare så sjove på den der dukkehus-agtige måde. Her kan du se hvordan du kan lave dem. 

Trofæerne kan være naturalistiske eller de kan forestille de særeste fantasidyr. 

Fortæl eleverne om traditionen med jagttrofæer, og vis dem ældre, gulnede fotos af jagtselskaber, samlet under trofæerne i jagtstuerne på de gamle, danske godser. Vis evt. billeder af storvildtsjægere i fx Afrika, og tag en snak om det rimelige i at jage bare for trofæet. 

Disse små, sjove trofæer skader hverken dyrebestanden eller miljøet, for de er lavet af genbrugspap og æggebakker. Her arbejdes med to-dimensionale billeder, som med et fint ord kan kaldes assemblage.

Sådan kan du gøre:

  • Tegn en trofæ-plade-skabelon ved at folde et stykke papir og klippe en symmetrisk form.
  • Tegn trofæ-pladen over på papkassepap og klip den ud. 
  • Klip et lille dyreansigt ud af en æggebakke. De forskellige typer æggebakker kalder på forskellige typer af dyr, alt efter om de er stumpe eller spidse, smalle eller brede. 
  • Mal ansigtet og trofæpladen i hver sin farve med akrylmaling. 
  • Dekorer evt. pladen med fx Poscatusch, glimmer, effektliner eller piberenserkant.  
  • Giv ansigtet liv med rulleøjne (som jeg ellers ALDRIG bruger, men lige her er de altså gode :-), perlesnude, detaljer med Poscatusch, knurhår af ståltråd, manke af karteflor eller bast osv. osv. 
  • Lad evt. hver elev lave tre trofæer, som samles på et lille, malet bræt eller en større papplade. 

  Rigtig god fornøjelse! 



   



·         T

mandag den 6. februar 2017

Monotryk med zentanglemønstre (eller splat-monstre)





I denne weekend holdt jeg familiekursus i Hinnerup Billedskole, og jeg havde besluttet, at temaet skulle være MONSTRE. Hvad er mere skønt end at undskylde sin surfen rundt på Pinterest med forberedelse?  Og pludselig dukkede der et lille billede op, som lige talte til mig. Se bare her: http://emerlyearts.blogspot.dk/2014/10/therapeutic-art-class-creating.html

Fluks gik jeg i gang med at eksperimentere, og på weekendkurset, blev idéen grebet med kyshånd af børn og voksne, drenge og piger. Det kan jeg godt forstå, for udtrykket er bare cool på den helt rigtige 2017-måde, og selve processen er næsten meditativ. Og så ikke et ord om Rorscach-tests!!!  

Projektet er alle tiders som buffer i billedkunsttimerne i både i indskolingen, på mellemtrinnet og på valgfag. Og så gør det jo heller ikke noget, at man samtidig kan vinge flere punkter i formålsparagraffen for billedkunst af: Bl.a. farvelære, komposition, eksperimenter med forskellige materialer og udtryksformer, tegning med forskellige redskabet, arbejde med fantasi og forestilling + form og struktur.

Så... What´s not to like? Jeg glæder mig i hvert fald til også at give mine faste elver i Hinnerup Billedskolen opgaven, som passer så fint ind i forårets tema: "Hvad nu hvis...?"

Rigtig god fornøjelse!


Sådan kan du gøre:

  • Dryp akrylmaling på den ene halvdel af et stykke papir (på den lange led), fx A3. Det er godt, at der ikke er alt for meget farve, så der forbliver en del luft mellem farvepletterne. Det levner plads til tuschtegningerne. 
  • Fold papiret på den lange led og tryk det sammen.
  • Fold papiret ud og læg et rent stykke akvarelpapir oveni. Tryk over det hele med hænderne og løft ark nummer to af. Nu har du et monotryk uden fold på midten. 
  • Læg begge ark til tørre. 
  • Hent evt. zentanglemønstre ned fra nettet som inspiration.
  • Gå på opdagelse i dine tryk og lad fantasien lege med. Er der monstre eller fantasidyr, som venter på at blive kaldt frem med øjne, kløer, fødder? 
  • Tegn på dine tryk med sorte spirttucher og fyld tomme områder ud med zentangle-mønstre. 

  Her kan du se eksempler på hvordan mine kursister i weekenden greb opgaven: